Din krop har brug for kulhydrater - hver dag

2021-06-28

Jeg møder ofte mennesker som har en stor frygt, nogen gange næsten angst, for at spise madvarer som indeholder kulhydrater. De samme mennesker kan ofte også fortælle om oplevelsen af, at miste kontrollen over sin spisning. Det kan føles som en næsten tvangspræget adfærd. Det gør at det kan være rigtig svært at stoppe med at spise igen, når først man er begyndt at spise, særligt mad som indeholder kulhydrat. 

Mange misforstår denne oplevelse, og tolker den som følelsesmæssig spisning eller som en såkaldt overspisning. Men faktisk så findes der en helt naturlig og biokemisk årsag til, at vi mennesker har en følelse af at miste kontrollen omkring mad, når vi ikke spiser nok kulhydrat. Vores krop har nemlig brug for kulhydrat bl.a. til:- Cellefunktion

- Vores hjerne

- Vores nervesystem

- Røde blodceller 

Vores krop ved, at det potentielt set, kan være livsfarligt, hvis ikke den får nok kulhydrat. Derfor øges koncentrationen af et signalstof (neuropeptid y) som giver os en ustyrlig lyst til at spise mad som indeholder kulhydrat. Det ligger altså ret meget ude af vores hænder, når vi oplever "cravings" efter mad med kulhydrater i. Det er vores krop som fungere, og gør alt hvad den kan for at beskytte sig selv mod mangler.

Hvis du oplever at du mister kontrollen omkring mad og kulhydrater, så er løsningen sandsynligvis, at du spiser for lidt kulhydrat. Får vi ikke tilført kulhydrat kan vi, over tid, risikere at det går ud over vores hjertemuskulatur og øvrig muskulatur, herudover kan risikoen for type 2 diabetes øges, og bevægelses performance kan hæmmes.

Det her indlæg har kun fokus på de fysiologiske og biokemiske årsager og sammenhænge omkring mad og kulhydrater. Der en lang række sociale og psykologiske mekanismer som også går i gang, men de fortjener deres eget indlæg.