Forstyrret spisning og spiseforstyrrelse
Forstyrret spisning og sundhed
Sundhed er er jungel. Vi bliver mere eller mindre konstant bombaderet med nye måder at blive sunde og slanke på. Det kan være svært at navigere i, og ofte bliver vi fristede til at afprøve endnu en form for kur, som kan give os sundhed, en slank krop og et godt liv. Det er den historie vi bliver fortalt, tynd = sund og tyk = usund. Men sådan er det ikke. Faktisk snare tværtimod. Du kan sagtens opnå sundhed og velvære uden at have fokus på vægttab. Jeg arbejder først og fremmeset med at hjælpe dig til at få et sundt og naturligt forhold til mad og spisning. Du lærer at kende din kropssignaler for sult, mæthed og nydelse, og ofte vil der i den proces helt naturligt opstå en evne til at spise det som din krop har brug for. Derfor vil du heller aldrig opleve at få en kostplan eller kostvejledning fra mig. Jeg tror ikke på at det er en løsning som er varig. Men hvis du derimod formår at blive i stand til at vælge hvad, hvornår og hvor meget du skal spise på baggrund af hvad din krop har behov for, har du et varigt kompas for hvordan du skal spise for at møde dine krops ernæringsmæssige behov.
Hvis du er overoptaget af mad, træning og vægttab og ofte er på en eller anden form for slankekur med vægttab som mål, har du måske en forstyrret spisning. Forstyrret spisning er ikke en spiseforstyrrelse, men kan potentielt set udvikle sig til en dødsensfarlig spiseforstyrrelse. Forstyrret spisning ses også ofte hvis man har været på mange slankekure og oplevet tilsigtet vægttab flere gennem sit liv, og har svært ved "bare" at spise normalt uden at opleve følelser som skyld og skam. Men der findes en vej ud. Her arbejder vi bl.a. med kropsaccept og at lærer dine biologiske kropssignaler for sult og mæthed at kende.
Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser dækker over en rækker forskellige sygdomme. De mest almindelig kendte er:
- Anoreksi
- Bulimi
- Tvangsoverspisning eller BED
- Ortoreksi
Anoreksi er en spiseforstyrrelse hvor der er strenge restriktioner og/eller forbud mod bestemte madvarer. Der vil ofte også være en kompenserende adfærd, hvor motion, opkast afføringsmiddel eller slankepiller bruges. Når ma har anoreksi, har man en forstyrret kropopfattelse, det vil sige at ens opfattelse af hvordan kroppen ser ud, ikke stemmer overens med hvordan den reelt ser ud. Lavt selvværd og usikker selvfølelse er ofte også symptomer som optræder i forbindelse med anoreksi.
Bulimi er en spiseforstyrrelse hvor den berørte oplever at miste kontrollen over sin spisning og spiser store mængder mad i en overspisning. Forskellen på bulimi og tvangsoverspisning er, at ved bulimi er der en kompenserende adfærd. Det kan være opkast, overdreven motion eller slankepiller, med det formål at undgå vægtøgning.
Fælles for bulimi og anoreksi er, at der som regel er gået vægttabsforsøg forud for begge spiseforstyrrelser.
BED eller Tvangsoverspisning: Der et klart flertal af mennesker, indenfor spiseforstyrrelser, som lider af tvangsoverspisning. Op i mod 50.000 personer mellem 15 og 45 år lider ag BED. Tvangsoverspisning eller BED er endnu ikke en anerkendt diagnose i Danmark, som den eksempelvis er i USA, men det betyder ikke det ikke er en alvorlig lidelse, som kræver behandling. Tvangsoverspisning eller BED bliver formentlig optaget i det europæiske diagnose system i løbet af 2021.
Ortoreksi: Flere og flere rammes af spiseforstyrrelsen ortoreksi. Ortoreksi er en lidelse hvor tanken om at være "sund" bliver en besættelse. Mad, træning og vægt styrere ens liv. Man har en overoptagethed af at spise "korrekt" og efterlader ikke sig selv mulighed for afvige fra selvopfundne madregler.
Udover anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning, ortoreksi eller BED findes der atypiske spiseforstyrrelser. Ved en atypisk spiseforstyrrelse har man forskellige symptomer, som gør at man ikke kan blive diagnosticeret med en såkaldt typisk spiseforstyrrelse. Atypiske spiseforstyrrelser er, ikke atypiske i forekomsten, og derfor kan navnet være lidt misvisende. En atypiske spiseforstyrrelse kan være lige så alvorlig som en typisk spiseforstyrrelse og er en behandlingskrævende lidelse.
Hvis du har en spiseforstyrrelse, så kan et forløb hos mig ikke stå alene. Her er det vigtigt at du har din læge og gerne også psykolog med inde over din recovery. Et forløb vil tage udgangspunkt i den spiseforstyrrelse du har.
Du kan læse mere om spiseforstyrrelser her